Alışılmışın Dışında 8 Güzellik Trendi

İnsanlık tarihinin başından beri insanlar, özellikle de kadınlar güzel gözükmek için birçok farklı yöntem denemiştir. Her dönemin kendine has bir güzellik anlayışı olmuştur. Bugünlerde bize gülünç ve garip gelen bazı güzellik trendleri, kendi dönemlerinde insanların güzellik anlayışlarını yansıtıyordu. 10 sene önceki saç modelinin bile bugün garip karşılandığı düşünülürse bundan 500-600 sene önceki güzellik anlayışlarının bize alışılmışın dışında gelmesi kadar normal bir şey yok. Bu yazımda dünyanın farklı dönemlerinde ve farklı coğrafyalarında güzellik anlayışı olarak benimsenmiş trendleri inceledim.

1- Japonya-Çarpık Diş Modası

Japonya güzellik ve kişisel bakım denildiğinde akla gelen ülkelerin en başında yer almayı başarmaktadır. Cilt bakımı, kişisel bakım, sağlıklı beslenme gibi konularda oldukça farklı ve işe yarar tekniklerin çıkış noktası olmanın yanında Japonya; bizleri hayrete düşürmeyi başarmış bazı güzellik trendlerinin de doğduğu yerdir. Bahsettiğimiz bu garip trendlere örnek olarak Çarpık Diş modasını verebiliriz.

Dünyanın birçok yerinde inci beyaz ve biçimli dişler ideal olarak kabul edilirken Japonya çarpık dişlerin daha doğal durduğunu ve kişiyi genç gösterdiğini öne sürmüştür. Birkaç yıldır var olan bu trend nedeniyle bazı kişiler taktırdıkları ek dişlerle bu doğal görünüme ulaşmaya çalışmışlardır.

en farklı güzellik trendleri-güzellik anlayışları-güzellik trendi-çarpık diş

2- Chopine

15-17. yüzyıllarda kendisi gösteren bu trendde kadınlar Chopine adı verilen yüksek topuklu ayakkabılar giymekteydiler. Ayakkabıların topukları bazen öyle yüksek oluyordu ki 50 cm’yi bulabiliyordu. Bu güzellik modasının altında yatan iki amaç bulunmaktaydı. Amaçlardan ilki kadınların eteklerini kirlenmekten korumak istemeleri bir diğeri ise statülerini göstermekti. Yüksek topuklu ayakkabılar kendisini giyen kişilerin statülü bireyler olduğunu vurgulardı.

3- İngiltere-17.Yüzyıl Beyaz Cilt Rengi Trendi

17. yüzyıl İngiltere’sinde beyaz bir ten güzelliğin en önemli ölçütü olarak kabul edilmekteydi. Dönemin bu güzellik trendi nedeniyle Asiller ve Kraliçe 1. Elizabeth yüzlerinin beyazlamasını sağlamak için birçok yönteme başvurmaktaydı. Dönemin en popüler cilt beyazlatma yöntemiyse kurşun ve sirke içeren bir maddenin kullanılmasıydı. Bu madde her ne kadar popüler olarak kullanılsa da zaman içerisinde ciltte kalıcı şekilde sararmaya neden olduğu görülmüştür.

4- Kadınlarda Açık Alın

Rönesans döneminde ortaya çıkmış bu güzellik modasına göre açık, büyük ve kıvrımlı alınlı kadınların daha güzel olduğu düşünülmekteydi. Dönemin kadınları saç çizgilerini geriye çekmek ve daha geniş bir alın görünümüne sahip olabilmek için saç tellerini koparmışlardır.

5- Japonya-Siyah Dişler

19.yüzyıl boyunca devam etmiş bu trende ”Ohaguro” denilmektedir. Bu trend evli Japon kadınlarına yönelik olarak ortaya çıkmıştır. Evlenen Japon kadınlar tüm dişlerini kalcı olarak siyaha boyayarak bu akımı gerçekleştiriyorlardı. Bu işlem 19.yüzyılıl Japonya’sında önemli bir güzellik ölçütü halini almıştır.

6- Kısa Dişler

Rönesans dönemine ait güzellik trendlerinden birisi de kadınlarda kısa dişlerdir. Normal bir kadının dişlerinden daha kısa şekilde biçimlenmiş dişler bu dönemde güzel ve çekici olarak nitelendirilmiştir. Dişsiz bir görüntü çekici bir görüntü anlamına gelmekteydi.

7- Kirpik Alma Modası

Rönesans dönemi Avrupa’sında günümüzden farklı olarak uzun ve sıkı kirpikler güzel bir görüntü olarak değerlendirilmekteydi. Aşırı uzun kirpiklerin genç görünen bir yüzü gizlediği ve kapadığı düşüncesiyle dönemin kadınları kirpiklerini tamamen almaya başlamışlardır.

8- Çin / Uzun Tırnaklar

Geçmişte yaşamış Çin hanedanlıklarında ortaya çıkan bu trendin altında gösterişe dayalı bir neden yatmaktadır.  Hanedanların inancına göre uzun tırnak ne kadar güçlü ve zengin olduklarının bir göstergesiydi. Uzun tırnağın Elleriyle iş yapmadıklarını simgelediğini düşünmekteydiler. Bu trend sadece kadınlar için değil erkekler için de geçerli olmuştur. Asillerin tırnak uzunluklarının kimi zaman 25 cm yi bulduğu söylenmektedir.

Bir Yorum

  1. ibrahim buldur 26 Şubat 2020

Yorum Yapın