Günümüz dünyasının en popüler kelimelerinden biri girişimciliktir. İş dünyasının büyümesi, fırsatların genişlemesi ve teknolojik imkanların artmasıyla girişimcilik imkanları da çoğaldı. Haliyle girişimcilik birçok insanın merak ettiği, dahil olmaya çalıştığı bir konu haline geldi.
Peki nedir bu girişimcilik? Girişimcilik en basit tanımıyla kar amacıyla gereken riskleri alıp iş ya da işler yaratmaktır. Bu basit tanımın dışında birçok farklı tanım yapılabilir. Modern girişimcilik dünyasında ise girişimciliğin tanımı büyük problemleri çözerek dünyayı değiştirmek olarak yapılmıştır.
Girişimciliğin Önemi
Girişimcilik bireyler için önemli olduğu kadar toplum için de son derece önemlidir. Bugün ulaştığımız teknolojik birikim geçmişte yapılan girişimler sayesindedir. Girişimciliği toplumda önemli yapan bazı sebepler şunlardır;
- İş yaratır, iş imkanı sağlar.
- Değişim ve inovasyon yaratır.
- Toplumun gelişimine katkı sağlar.
- Yaşam kalitesini yükseltir.
- Milli gelir oluşturur.
Girişimci Kimlere Denir?
Girişimci pazardaki fırsatları görebilen, gereken riskleri alabilen ve en önemlisi aklındaki fikir için harekete geçebilen kişilere denir. Harekete geçilmediği zaman hiçbir fikir girişime dönüşemez.
Girişimciler, normal insanların problem ve sıkıntı gördükleri şeylerde çözüm ve fırsat görürler.
Girişimciler, bir şeyler denerken normal insanların alamayacağı riskleri alanlar, yapamayacakları şeyleri yapanlardır.
Dünya tarihine geçmiş, birçok insana ilham kaynağı olmuş girişimcilere göz atmak için Dünyaca Ünlü Başarılı Girişimciler yazımıza bakabilirsiniz.
Bir İnsan Neden Girişimci Olmak İster?
İnsanların girişimci olmak için farklı sebepleri olabilir. Hiç kimse nedensiz yere girişimci olmaya karar vermez. Mutlaka onu bu işe iten, motivasyon sağlayan nedenleri vardır. Bir insanı girişimci olmaya iten bazı sebepleri inceleyelim;
1- Kendi İşinin Patronu Olma İsteği
Bazı insanlar bir patronla çalışmakta zorlanırlar. Çalışırken karar veren kişi olmayı ve zamanını ve emeğini kendi işi için harcamayı tercih ederler.
2- Esnek Çalışma Saatleri
Kendine ait bir işte çalışmanın en çekici yanlarından biri de esnek çalışma saatleridir. Standart çalışma saatleri yerine kendi belirleyeceği saatlerde çalışma arzusunda olan kişiler girişimci olmayı tercih ederler.
3- Dünyayı Değiştirme İsteği
Birçok girişimci dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için çabalar. Dünyayı değiştirecek bir girişime imza atan kişi adını ölümsüzleştirmiş olur. Bu da bir insanı girişimci olmaya iten nedenlerden biridir.
4- İş Bulamama
İş dünyasında bir pozisyon elde edememek de bir insanı kendi işini yapmaya iten nedenlerden biridir. Madem iş bulamıyorsun neden kendi işini kurmayasın?
5- Meraklı Olmak
Bir insanı girişimci olmaya iten bir başka sebep de meraklı olmaktır. Meraklı kişi işlere farklı yönden bakma eğiliminde olan kişidir. Monoton bir iş hayatı meraklı ve arzulu kişiler için uygun değildir.
Bir Girişimcinin Sahip Olması Gereken Özellikler
1- Yaratıcılık
Girişimcilik için olmazsa olmaz özelliklerden biri yaratıcılıktır. Normal insanların sorun olarak gördükleri şeylerden fırsat yaratmak, kimsenin aklına gelmeyeni bulmak sizi girişimcilik dünyasında ön sıralara taşıyacaktır.
2- İleri Görüşlülük
İleri görüşlü olmak bir girişimcinin mutlaka sahip olması gereken özelliklerden biridir. Yarının şartlarını bugünden sezmek sizi avantajlı bir duruma sokacaktır.
3- Özgüven
Bir girişimci her zaman kendisine ve girişimine güvenmelidir. Kendinizin güvenmediği bir şeye başkalarının yatırım yapmasını bekleyemezsiniz sonuçta.
4- Disiplin
Disiplin başarılı bir girişimci olmak için oldukça önemlidir. Girişiminizi ancak disiplinli bir şekilde çalışarak iyi yerlere getirebilirsiniz
5- Risk Almayı Bilmek
Risk yönetimi girişimciliğin en temel faktörlerinden biridir. Doğru zamanda doğru riskleri alarak başarıya ulaşabilirsiniz. Bu yüzden ne zaman risk alacağınızı çok iyi belirlemelisiniz.
6- Hırslı Olmak
Hırs bir insanı işinde başarıya götüren anahtar faktörlerden biridir. Hırslı biri önüne çıkan her engeli aşma gücünü kendinde bulur.
7- Parayı Yönetmeyi Bilmek
Girişimcilikte ana amaç kar elde etmektir. Finansal işlemleri doğru yönetemeyen kişilerin girişimlerinde başarılı olması imkansızdır.
9- İletişim Becerisi
Girişimciler için olmazsa olmaz bir başka özellik de başarılı iletişim kurabilmektir. Müşterileriyle, ekip arkadaşlarıyla ve yatırımcılarıyla doğru iletişimi kurabilen kişiler girişimlerinde başarılı olma yolunda büyük bir avantaj elde edeceklerdir.
10- Şanslı Olmak
Şanslı olmak elbette kişinin kendi elinde olan bir durum değildir. Zaten işinizi şansa bırakmak da doğru bir şey değildir. Burada şanslı olmaktan kastım, siz girişiminiz adına her şeyi doğru yaptıktan sonra beklenmedik bir durumun yaşanmaması olayıdır. Siz girişiminiz için büyük bir yatırımcı bulduğunuz dönemde ülkede savaş çıkması, doğal afet olması, ekonomik dengelerin bozulması gibi durumlar sizin elinizde olan bir durum değildir. Şanslı olmak bu noktada çok önemlidir.
Eğer bu özelliklere sahip olduğunuzu düşünüyor, girişimcilik dünyasına atılmak istiyorum ama ne yapacağıma karar veremedim diyorsanız En Popüler Girişimcilik Fikirleri yazımızdan fikir edinebilirsiniz.
Ayrıca 3 Girişimci 3 Kitap yazımızda Nike, Starbucks ve Amazon gibi büyük şirketlerin kurucularının hayat hikayelerinin anlatıldığı ve girişimciliğe ilgi duyan herkesin okuması gereken kitapları inceleyebilirsiniz.