En Popüler İş Kurma ve Girişimcilik Fikirleri

Daha önceki yazımızda Girişimcilik nedir? Girişimci kime denir? sorularını incelemiştik. O yazıda girişimciliğin genel tanımını ve nasıl girişimci olunacağını bulabilirsiniz. Günümüzde kendi işini kurmak, girişimciliğe adım atmak isteyen pek çok insan var. Girişimcilik dünyasında kendine yer edinme amacındaki herkesin öncelikle ihtiyacı olan bir fikirdir. Her girişim bir fikirle başlar. Yapacağınız işe karar verirken birçok etmeni göz önüne almanız gerekse de her zaman en karlı, becerilerinize en uygun girişimcilik fikirlerini bulmanız çok önemlidir. Bu yazıda en iyi ve en popüler girişimcilik fikirlerini inceleyeceğiz. Yer vereceğimiz girişimcilik ve iş kurma fikirleri arasında sermaye gerektirmeyen, küçük girişimler diyebileceğimiz, online olarak ilgilenebileceğiniz, günümüz teknolojisinin yarattığı fırsatlardan doğan, karlı ve ilginç gelebilecek fikirlere yoğunlaşacağız. Aynı zamanda biraz param var, sermayem hazır, girişimci olmak istiyorum ama ne iş yapsam bilmiyorum diyen kişiler için günümüz şartlarında avantajlı, önü açık sektörlerde iş kurma fikirlerinden de bahsedeceğiz. Kendi işinizi kurma maceranızda sizlere fikir vermek, kafanızda yeni yollar ve hedefler oluşturmak için inceleyeceğimiz 10 popüler girişimcilik ve iş fikri şu şekilde:

girişimcilik fikirleri-iş fikirleri

1- E-Ticaret İşi Kurmak

İnternetin gelişmesiyle bilinen en temel iş modeli olan alım-satım işi dijital ortama taşındı. Çok fazla bir başlangıç sermayesi gerektirmeyen ve yeni diyebileceğimiz bir iş fikri olan e-ticaret, girişimciler arasında son yıllarda oldukça popüler. Başlangıçta büyük bir e-ticaret sitesinde dükkan açıp ürünlerinizi satabileceğiniz gibi işleri büyüttükten sonra kendi sitenizi açabilirsiniz. Ayrıca Etsy, Amazon gibi sitelerde satış yaparak yurt dışı pazarına açılabilirsiniz. Eğer bu alanda kuracağınız işte sabırlı olup doğru atılımlar yaparsanız çok büyük paralar kazanmamanız için bir sebep yok. E-ticaret sahip olduğu birçok avantajdan dolayı oldukça karlı bir girişimdir. İnternet ortamında ürünlerinizi kendi web sitenizden ya da farklı pazar yerlerinden satarsınız, her iki türlü de fiziki bir dükkan açma masrafının çok daha altında bedel ödersiniz. Ayrıca fiziki dükkandan satış yapabileceğiniz müşteri sayısı sınırlıyken internet ortamında tüm dünyaya açık bir şekilde satış yaparsınız. Bu gibi avantajlar e-ticareti en popüler ve karlı iş fikirlerinden biri yapıyor. Tabi şunu da eklemek lazım, e-ticaret ilk bakışta oldukça cazip ve yapılabilir gelse de işin içine girdiğinizde hiç hesapta olmayan zorluklarla karşılaşabilirsiniz. E-ticarete başlamadan önce bu sektörün dinamiklerini iyi öğrenmeli, satışını yapacağınız ürünlerin potansiyellerini iyi analiz etmeniz çok önemli. Ayrıca bu işe girerken birçok rakibinizin olacağını da söylemeye gerek yok sanırım. Onlarla rekabet edebilecek misiniz, rekabette sizi öne geçirecek ne gibi avantajlara sahipsiniz bunları işi kurmadan önce düşünmeniz gerekli. Yine de yazının başında belirttiğim gibi e-ticaret daha çok emek ve sabır işi. Bugün kuracağınız bir e-ticaret girişiminin hemen başarılı olmasını beklemeyin. Belki aylarca satış yapamayacaksınız ancak işinizi doğru yaparsanız elbet bir zaman sonra öne çıkıp para kazanmaya başlarsınız.

Konuyla alakalı olarak, eli işi ürünlerinizi dünya çapında satabileceğiniz bir e-ticaret sitesi olan Etsy’de satış yapmak ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

2- Mobil Uygulama Yapmak

Girişimciler arasında en çok tercih edilen işlerden biri de mobil uygulama yapıp satmak. Bu işin bu kadar popülerleşmesinin bir başka sebebi GoodBarber, MobiRoller gibi kod bilgisi olmadan mobil uygulama yapmanıza olanak sağlayan sitelerin çoğalması. Ayrıca eğer zamanınız varsa mobil uygulama yapmanız için gereken kodlama bilgisi hakkında eğitim veren binlerce online kurs bulabilirsiniz. Kodlama işi biraz zahmetli ve zaman alıcı gibi gözükse de bunu geleceğe bir yatırım olarak görebilirsiniz. Sonuçta aracı web siteleriyle yapabilecekleriniz, kendi bilginizle yapabileceklerinize oranla oldukça sınırlı olacaktır. Kendi bilgilerinizle ortaya çok daha farklı ve yeni fikirler çıkarabilirsiniz.

Çok basit bir ihtiyacı giderecek küçük bir uygulama yapsanız dahi bu işten iyi paralar kazanabilirsiniz. Uygulamanızı parayla satabilir, uygulama içi satın almalar ekleyebilir ya da reklamlar üzerinden para kazanabilirsiniz. Bir kez bu dünyaya girerseniz yapabileceklerinizin sınırı yok. Bu yüzden mobil uygulama yapma işine girmek en akıllıca iş fikirlerinden biridir.

3- Hizmet Sektöründe İş Kurmak

Kendi işini kurmak isteyen ve kenarda bir miktar sermayesi olanlar için en ideal sektörlerden biri hizmet sektörüdür. Ortaya koyabileceğiniz para miktarı, ilgi alanınız ve becerileriniz doğrultusunda herhangi bir hizmet sektöründe ön plana çıkabilecek bir iş kurabilirsiniz. Fabrikalara, özel davetlere, okullara, yurtlara yemek dağıtımı yapan bir yemek firması ya da çeşitli alanlarda temizlik hizmeti vereceğiniz bir temizlik firması kurabilirsiniz. Hangi alanda hizmet vereceğinize karar verirken elinizdeki sermayeyi, kişisel becerilerinizi ve çevrenizin ihtiyaçlarını göz önüne alabilirsiniz. Basit, herkesin bildiği hizmet alanlarında dahi farklılaşarak ön plana çıkan ve gün geçtikçe büyüyen bir sürü örnek sayabiliriz.

Hizmet sektörü ciddi anlamda çok geniş bir sektör. Aynı zamanda günümüz şartlarında önü açık, büyük potansiyeller barındıran bir sektör. Firmalar artık temizlik, yemek, ulaşım gibi ihtiyaçlarını daimi elemanlar çalıştırarak ve o bölümlere masraf yaparak değil alanında profesyonelce çalışan hizmet sektöründen firmalarla çalışıyor. Aynı şekilde insanlar artık düğün, parti, kutlama gibi sosyal aktiviteler düzenlerken bu işi profesyonel firmalara bırakıyorlar. Başka bir örnek, şöyle düşünün bundan 10 sene önce evden market alışverişi yapmak, eve yemek siparişi vermek ne kadar yaygındı şimdi ne kadar yaygın? Sokağınızdan geçen motorlu kurye sayısından bile bir çıkarım yapabilirsiniz bu konu hakkında. İnsanlar her alanda konfor arayışında. Bu da haliyle hizmet sektörünün büyümesini sağlıyor. Bu alanda çok fazla fırsat mevcut sermayenize, yapabileceklerinize uygun bir yerden hizmet sektörüne girebilirseniz ve işinizi dürüst, kaliteli ve profesyonelce yaparsanız başarısız olmanızın imkanı yok. Belirli bir miktar param var, kendi işimi kurmak istiyorum ama ne iş yapabilirim bilmiyorum diyorsanız size tavsiyem araştırmalarınızı bu sektöre yoğunlaştırın.

4- Blogger/Vlogger Olmak

İnternet ortamının büyümesiyle çok geniş kitlelere ulaşma şansımız oldu. Bu da yeni iş fikirlerini doğurdu. Açacağınız bir blog sitesiyle ya da Youtube sayfasıyla milyonlarca insana hitap edebilirsiniz. Kaliteli, eğlenceli ve farklı içerikler ürettiğiniz sürece insanlar mutlaka sizin işlerinizi takip edecektir. Google Adsense ve diğer reklam verenlerden kazanacağınız paralarla standart maaşla çalışacağınız bir işten fazlasını kazanabilirsiniz. En kötü ihtimalle insanlarla paylaşmaktan keyif alacağınız içerikleriniz sayesinde kendinize bir ek gelir oluşturursunuz.

5- Domain Adresi Alıp Satmak

Oldukça farklı ve ilginç girişimcilik fikirlerinden biri olan domain alım satımı geniş kitleler tarafından bilinmese de bu işle uğraşanlara sağlam gelir kazandıran işlerden biri. Gerçek hayatta sonradan değerleneceğini düşündüğünüz bir yerden arsa almaya benzetebiliriz bu işi. İnternetin ilk zamanlarında alınmış belli başlı domain adreslerinin sahiplerine ne kadar para kazandırdığını duysanız çok şaşırırsınız. Elbette arsa örneğinde olduğu gibi domain adresi alım satımı işinde de erken kalkan yol almış diyebiliriz. Günümüzde karlı bir şekilde satabileceğiniz bir domain adresi bulmak kolay değil. Yine de üzerinde yeterince çalışırsanız başarılı olma ihtimaliniz yüksek.

6- İnternette Online Eğitim Vermek

İnsanların eğitimini almak isteyeceği ve sizin de uzmanı olduğunuz bir beceriniz varsa bunu bir girişime dönüştürmek günümüz internet imkanlarıyla oldukça kolay. İnsanların günlük işlerden dolayı gitmek istedikleri kurslara zaman ayıramadığı bir gerçek. Bu yüzden oluşturacağınız bir eğitim setini Udemy gibi siteler aracılığıyla kursa gidecek vakti olmayan insanlara satabilirsiniz. Aynı şekilde Youtube hesabınızdan ders videoları yayınlayıp reklam geliri elde edebilir ya da Youtube’a yeni gelen katıl özelliğiyle ücretli kurslar verebilirsiniz. Bunun yanında Patreon gibi siteler sayesinde de internet üzerinden vereceğiniz derse karşılık katılımcılarınızdan ücret elde edebilirsiniz. İnternet ortamında bilginizi satmanın birçok yolu var. Hemen hemen her konuda bir eğitim seti oluşturup satabileceğinizi unutmayın yeter ki bilgilerinizi etkili bir şekilde aktarın.

7- Danışmanlık Üzerine Bir İş Kurmak

Elindeki sermayeyle bir iş kurmak isteyenler için verilebilecek bir başka girişimcilik fikri de danışmanlık üzerine bir iş kurmaktır. Mühendislik ve benzeri konularda danışmanlık yapabileceğiniz gibi düğün ve diğer özel günlerin planlanmasına dair bir danışmanlık hizmeti de verebilirsiniz. Bu tamamen sizin ve kuracağınız ekibin yetkinliklerine bağlı olan bir durum. Birçok büyük firma sektörü ne olursa olsun kendi alanında hizmet veren danışmanlık firmalarıyla çalışıyor. Alanınızda uzman, tercih edilen bir danışmanlık firması olursanız çok büyük paralar elde edebilirsiniz. Aynı hizmet sektöründe bahsettiklerim gibi, danışmanlık sektörü de gün geçtikçe büyüyen, insanların ve firmaların geçmişe oranla çok daha fazla iş ortaklığında bulunduğu bir sektör.

8- Pazarlama Üzerine Bir İş Kurmak

Kendi işini kurma isteğinde olan kişiler için girebilecekleri bir başka sektör pazarlamadır. Pazarlamanın özellikle internet ortamında oldukça yükselen bir sektör olduğu düşünülürse bu alanda geniş bir iş havuzu olduğunu söyleyebiliriz.

İş dünyası her geçen gün daha fazla büyüyor ve globalleşiyor. Rekabet hiç olmadığı kadar arttı. Öne çıkma mücadelesi hiç olmadığı kadar zorlu. Bu nedenle pazarlama faaliyetleri her işin en kritik noktalarından biri olmaya başladı. Markaların pazarlama faaliyetlerini yürütecek, onları rakiplerinin önüne geçirecek aksiyonlar alacak bir pazarlama firması kurmak günümüzde en akıllıca iş ve girişim fikirlerinden biridir. Tabi bu işte başarılı olup isim yapabileceğinize inanıyorsanız.

9- Satış Ortaklığı Yapmak

Affiliate Marketing olarak bildiğimiz satış ortaklığı yapma olayı da girişimcilik dünyasının ilginç ve popüler fikirlerinden biri. Her ne kadar ülkemizde fazla tutulmayan bir sistem olsa da dünya çapında bu işle uğraşanların iyi paralar kazandığını söylemek yanlış olmaz.

Peki satış ortaklığı tam olarak nedir? Adından da anlayacağınız üzere bir satışa ortak olmaktır. Blog sitesinizde ya da benzer bir mecrada ortaklık yaptığınız satıcının linkini paylaşıyorsunuz. Koyduğunuz link üzerinden alışveriş yapan olursa satıştan belirli komisyonlar kazanıyorsunuz. Tabi bu işten gelir elde edebilmeniz için potansiyel müşteriyi çekebileceğiniz bir kanalınızın olması gerekiyor.

10- Emlakçılık Yapmak

Fazla bir sermaye gerektirmeyen bir diğer popüler girişimcilik fikri de emlakçılık yapmaktır. Gayrimenkul satışlarında aracılık yaparak ciddi komisyonlar elde edebilirsiniz. İyi bir pazar araştırması ve iletişim becerisiyle bu alanda başarılı olmamanız için hiçbir sebep yok. Her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de işler artık eskisinden daha profesyonel bir hava aldı. Emlakçılık müşteri memnuniyetinin belki de en düşük olduğu iş kollarından biri diyebiliriz. Bu alanda yapacağınız yenilikçi bir girişimle müşteri memnuniyetini kazanarak sektörün en tepesine çıkabilirsiniz.

Ünlü Girişimciler ve Girişimcilikle İlgili Kitap Önerileri

10 farklı girişimcilik ve iş kurma fikrini incelediğimiz yazının sonuna geldik. Bitirirken girişimcilik alanında sizlere faydası olacağını düşündüğüm diğer yazılarımızın linklerini bırakıyorum.

Girişimcilik dünyasında başarılı olmuş, birçok insanın girişimciliğe adım atmasına motivasyon kaynağı olan girişimciler hakkındaki yazımız: Dünyaca Ünlü Başarılı Girişimciler

Girişimcilik dünyasının en önemli ve başarılı olmuş girişimlerinin (Starbucks, Nike, Amazon) arkasındaki isimler tarafından kendi başarı hikayelerinin anlatıldığı ve her girişimcinin okuması gerektiğini düşündüğüm kitapları tanıttığımız yazımız: 3 Başarılı Girişimci 3 Kitap

Bir Yorum

  1. Tolum 4 Kasım 2019

Yorum Yapın