Nasıl Ders Çalışılır? Etkili Bir Çalışma İçin İpuçları

Yaşınız kaç olursa olsun veya hangi sınav için hazırlanıyor olursanız olun çalışmaya başlamanın ilk adımı her zaman için etkili bir çalışma prensibi edinmektir. Peki en etkili şekilde nasıl ders çalışılır?

Birçok konuda olduğu gibi ders çalışma konusu da kişiden kişiye farklılık gösterir. Ben de bu yazımda sizlere kendinize özel bir çalışma tarzı oluşturmanız için bazı ipuçlarından bahsedeceğim.

1- Çalışılması Gereken Konuları Bir Bütün Haline Getirin

Çalışmaya başlamadan hemen önce çalışmanız gereken tüm konu başlıklarını ve alt başlıkları sıralı şekilde bir kağıda yazın.

Yapılacak tüm işi bir bütün olarak görmek zaman kontrolü sağlamanız için etkili bir yöntemdir. Hangi konuya ne kadar zaman ayıracağınızı tek tek konu başlıklarının yanına yazarak verimli bir çalışma planı oluşturabilirsiniz.

Çalışılacak konuları bir bütün halinde yazma yönteminin bir diğer faydası ise işi kafanızda basitleştirmesidir. “Bir yığın konu var hangi birine çalışacağım! ” demek yerine adım adım ilerlediğiniz bir konu çizelgesini takip etmek daha hızlı ve verimli bir çalışma elde etmenizi sağlayacaktır.

en etkili ders çalışma yöntemleri-ders çalışma teknikleri-nasıl ders çalışılır

2- Renkli Kalemler Kullanın

Her şeyi aynı renk kalemle yazmak dikkatinizin kısa sürede dağılmasına ve çalışma hevesinizin kaçmasına neden olacaktır. Ayrıca tüm not boyunca aynı rengi kullanmak çalıştığınız her şeyin aklınızdan kısa sürede gitmesiyle sonuçlanacaktır.

Ana başlıklar, alt başlıklar ve ezberlemeniz gereken kelimeler için renkli kalemler kullanmayı deneyin. Çalıştıklarınızı daha kolay şekilde hatırlamaya başladığınızı fark edeceksiniz.

Kurşun kalemle yazdığınız bir paragraf içerisinde önemli bir cümleyi ezberlemeniz gerekiyorsa da bu yöntemi kullanabilirsiniz.

3- Altını Çizerek Çalışmak

Bu yöntem doğru uygulandığında gerçekten etkili bir ders çalışma tekniğidir. Yapılan en önemli yanlış çok fazla yerin altını çizmektir.

Sadece anahtar kelimelerin veya konunun özünü oluşturan cümlelerin altını çizmek daha çok verim elde etmenizi sağlayacaktır. Hedeflemeniz gereken şey kelimesi kelimesine her şeyi ezberlemek değil konu hakkında bilgi sahibi olmaktır.

nasıl ders çalışılır-altını çizerek ders çalışmak

4- Okuyarak Çalışmak

Bu ders çalıma yöntemini altını çizerek çalışma yöntemi ile birleştirerek güçlendirebilirsiniz. Ayrıca sadece gözlerinizle değil sesli bir şekilde okumanızı tavsiye ederim. Bu tekniklerin üçü bir araya geldiğinde hem görür, hem odaklanır hem de sesli okuduğunuz için duyarsınız. Okuma tekniğini bu şekilde güçlendirmek bilginin kalıcılığını da arttırmanızı sağlayacaktır.

5- Yazarak Çalışmak

Yazarak çalışma yöntemi yararlı olduğu kadar zaman kaybettirici de bir yöntemdir. Bu zaman kaybının önüne geçmenin en akıllıca yolu biraz daha erkenden ders çalışmaya başlamaktır. Yani not çıkaracağınız süreyi de çalışma programınıza eklemeniz gerekir.

Zaman kaybı yaratmasının yanı sıra en etkili çalışma yöntemlerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Kendi cümlelerinizden oluşan bir nota çalışmak konuyu daha iyi kavramanızı ve uzun süre bu bilgileri unutmamanızı sağlar.

Ayrıca not çıkarma işlemi bittikten sonra bu notları sesli bir şekilde birkaç defa okumak bilgilerin kalıcılığını kat ve kat arttıracaktır.

6- Konu Hakkındaki Eksiklerinizi Görmek

Bir konuya çalışmaya başlamadan önce boş bir kağıda o konu hakkında neler bildiğinizi yazın. Daha sonra kağıdı masadan kaldırarak konuya çalışın. En son adım olarak ilk başta yazdığınız kağıda bakarak eksiklerinizin nerede olduğunu görün.

Bu yöntem sayesinde nerelerde eksikleriniz olduğunu ve hangi konulara ağırlık vermeniz gerektiğini görebilirsiniz. Zaten bildiğiniz şeyleri tekrar etmeye çalışmak yerine bilmediğiniz veya zayıf olduğunuz yerlere odaklanırsınız.

7- Notlara Bakmadan Konuyu Anlatmak

“Ben artık bu konuyu biliyorum ve tüm soruları yapabilirim” diyerek çalışmayı bırakmadan önce gerçekten bilip bilmediğinizi test edin.

Bunu yapmak için hiç notlarınıza bakmadan, sanki birisine veya bir sınıfa ders anlatıyormuşsunuz gibi konuyu anlatmaya başlayın. Bunu yapmak için bir arkadaşınızdan veya aile bireylerinizden yardım isteyebilirsiniz.

Gerçekten tüm konuyu eksiksiz ve başarılı bir şekilde anlatabiliyorsanız verimli bir çalışma gerçekleştirdiğinizden emin olabilirsiz.

8- Uyumadan Önce Son Kez Okumak

Öğrenme üzerine yapılan bazı deneysel çalışmalar uykunun, bilgilerin kalıcılığını arttırdığını göstermektedir. Gece yatmadan önce tüm notlarınızı baştan sona bir iki defa okumak bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlayacaktır.

9- Uyandıktan Sonra Tekrar Etmek

Sabah uyandığınızda tekrar çalışmaya başlamadan önce neler bildiğinizi kafanızda tekrar etmek ne kadar ilerleme sağladığınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.

Notlarınıza yeniden bakmadan kafanızda değerlendirme yapın. Bir süre sonra eksik olduğunuz noktaların git gide azalığını göreceksiniz.

Yukarıda bahsettiğim yöntemleri deneyerek hangilerinin sizin için yararlı olduğunu görebilirsiniz. Kendi çalışma yönteminizi oluştururken bu yöntemin size ne kadar verim kattığını gözlemlemeyi unutmayın.

Yorum Yapın