İlk olarak 1992 yılında Championship Manager ismiyle oyun dünyasına giriş yapan ve günümüzde Football Manager olarak hayatına devam eden menajerlik simülasyonu oyunu, birçok oyuncuda sayısız hatıra bırakmış bir oyun. Bu hatıraların ana kahramanları da şüphesiz oyundaki futbolcular olmuştur. Yıllar içinde birçok kimi bir sezonda attığı 50 golle, kimi defansa duvar örmesiyle, kimi de orta sahayı domine etmesiyle hatırlanan, oyunda takımınızı kupalardan kupalara koşturan futbolcu profili gördük. Bir kısmı gerçek hayatta da bir futbol yıldızına dönüşse de bir kısmı var ki oyundaki profillerinin çok uzağında kaldı. Bu yazıda hem Football Manager severlerin aklında yer edinmiş, yıllar sonra bile gülerek hatırlanan ancak gerçek dünyada beklentileri karşılayamayıp sadece bir Football Manager efsanesi olarak kalmış futbolculara bakacağız.
YENİ: Sitedeki ilk Fm 2020 kariyer hikayemizi okumak için Football Manager 2020 Barcelona Kariyeri (1. Kısım) linkine tıklayabilirsiniz.
Başlamadan önce Football Manager 2020 ile ilgili takım tavsiyeleri, oyuncu önerileri, wonderkid listesi, takım profilleri gibi içeriklere Football Manager başlığından ulaşabilirsiniz.
Tonton Zola Moukoko
Championship 01/02 serisinde oyunun en potansiyelli gençlerinden biri olan ve Michael Owen ile kıyaslanan Afrika asıllı İsveçli Moukoko, CM/FM serilerinin ilk sembol olmuş futbolcularından biri. Gerçek hayatta kariyeri oyuna göre oldukça kötü giden futbolcunun profesyonel futbol yaşamı 25 yaşında sona ermişti. Moukoko yıldızını parlatamamış olmasına rağmen insanların kendisini oyundan tanıdığını ve imza isteyenlerin olduğunu söylüyor.
İbrahima Bokayoko
Cm 97/98 serisinin en öne çıkan isimlerinden biri olan Fildişi Sahilli Bokayoko, muhteşem özellikleriyle her sezon 30 üstü gol atan bir forvetti. Gerçek hayatta oyundaki profili sayesinde midir bilinmez Montpellier takımından Everton’a transfer olmuştu. Buradaki performansı oyundakinden çok uzakta kalan Bokayoko sadece 4 gol atabilmiş ve İngiltere’den ayrılmıştı. Sonrasında çeşitli takımlarda kariyerine devam eden forvet oyuncusu için işler hiçbir zaman oyundaki gibi olmadı.
Cherno Samba
Cm 01/02’de Milwall altyapısında dikkat çeken, sonrasında mutlaka büyük takımlara giden Samba bir başka menajerlik efsanesi. Oyunda leblebi gibi gol atan futbolcunun gerçek hayattaki kariyeri 29 yaşında sona ermiş ve o da sadece bir Cm efsanesi olarak kalmıştır.
Anatoli Todorov
Championship Manager serilerinin en popüler ve hala çok sayıda oynayanı olan oyunu Cm 03/04 serisinin sembol isimlerinden biri olan Todorov tam bir gol makinesiydi. Üstelik Bulgaristan Ligi’nde oynadığı için hemen hemen her takıma kolayca transfer edilebiliyordu. Bu sayede her türden oyuncunun takımından yolu geçmiş olması muhtemel. Gerçek hayatta hiçbir zaman üst seviye takımlardan birine gidemeyen Bulgar oyuncu, oyundaki profilinin hakkını veremeyenlerden bir diğeri.
Maxim Tsigalko
Aynı Todorov gibi Cm 03/04’ün sembol isimlerinden biri olan Tsigalko en az onun kadar büyük bir gol silahıydı. Yine Todorov gibi düşük maliyetle transfer edilebilen Maxim, oyunu oynayan hemen herkesin transfer ettiği bir isimdi. Gerçek hayatta hiçbir zaman büyük liglere transfer olamayan Belaruslu futbolcu adı dünya çapında bir Cm efsanesi olduğu dönemde bundan haberdar olmadığını ve oyunu duymadığını söylemişti.
Freddy Adu
Championship Manager 4 oyununda oyuna henüz 13 yaşında bir çocuk olarak başlayıp gelecekte dünyanın en iyi futbolcusu olan Freddy Adu, bu oyunla var olmuş, wonderkid denilince akla ilk gelen isim haline gelmiş bir isim. O dönemlerde dünyanın en büyük takımlarına transferi konuşulan, hatta Pele’nin kendisinin veliahdı olarak gösterdiği Ganalı futbolcunun kariyeri hiç de beklenildiği gibi şekillenmedi. Çaykur Rizespor ikinci ligde mücadele ederken ülkemizde de forma giyen Adu, hiçbir zaman o dev kulüplere gidemedi. En son futbola başladığı Amerika’da alt lig takımlarında oynayan futbolcu 30 yaşında kulüpsüz kaldı.
Kennedy Bakırcıoglu
Championship Manager serilerinin en popüler futbolcularından bir diğeri de Türk asıllı İsveçli futbolcu Kennedy Bakırcıoğlu. Oyunda gittiği her takımda üstün bir performans sergileyen futbolcu gerçek hayatında diğer örneklerde gördüğümüz gibi sönüp gitmese de İsveç ve Hollanda liglerinde ortalama üstü bir futbolcu olarak boy gösterdi.
Temur Altunhan
Cm 03/04’te alt liglerin Batistuta’sı olan Temur Altunhan, oyuncuların hafızalarında yer edinmeyi başarmış başka bir efsane. Yalovaspor’dan çok ucuza alınabilen Temur, düşük gözüken özelliklerine rağmen gol atmadan maç bitirmezdi. Gerçek hayatta kariyeri bir türlü yükselişe geçmeyen eski futbolcu bir Cm efsanesi olarak kaldı.
Okan Koç
Bir dönemin en potansiyelli Türk futbolcularından biri olan Okan Koç, menajerlik serilerinde de oldukça gelişen bir isimdi. Oyunda sağ kanadı koridor yapan Okan Koç gerçek hayatta bir dönem Beşiktaş’a büyük umutlarla transfer olsa da sonrasında işler istediği gibi gitmedi. Yetenekli oyuncu bugünlerde yorumcu olarak televizyonlarda yer alıyor.
Taribo West
Oyuna bonservissiz şekilde başlamasıyla herkesin ilk transfer ettiği isimlerden biri olan Taribo West, Cm serilerinin en iyi stoperlerinden biriydi. Gerçek hayatta İnter ve Milan gibi takımlarda forma giymiş olmasına rağmen 2000’li yıllarda serbest bir düşüş yaşamış ve düşük lig takımlarına transfer olmuş bir isim.
Mark Kerr
Championship Manager serilerinde isim yapmış bir başka isim İskoçyalı Mark Kerr. Orta sahadaki üstün performansıyla herkesin ilk tercihlerinden biri olan Kerr, gerçek hayatında oyuna fazlasıyla zıt bir performans sergilemiştir.
Kerlon
İlk olarak 2005 yılında çıkan ve Football Manager ismiyle çıkan ilk menajerlik simülasyonu olan Fm 2005’te karşımıza çıkan Brezilyalı wonderkid, hem oyunda hem de gerçek hayatta dünyaca ünlü bir futbolcu olması öngörülen bir isimdi. Vadettiği yeteneği ışığında Fm 2005 ve devamında çıkan serilerde oyunun en büyük yıldızlarından biri olan Kerlon geçirdiği talihsiz sakatlıklar nedeniyle bir türlü istenilen seviyeye ulaşamadı. Bir ara İnter’e transfer olsa bile o seviyede tutunmayı başaramadı.
Anthony Vanden Borre
Fm 2005’te Anderlecht altyapısında oyuna başlayan ve wonderkidlerden biri olarak gösterilen van den Borre oyunun en sağlam stoperlerinden biri haline geliyordu. Düşük maliyeti nedeniyle transferde ilk tercihlerden olan defans oyuncusu, gerçek hayatta kariyerine iyi başlayıp Fiorentina’ya transfer olsa da kendisini fazla gösteremeyip istikrarsız bir profil sergiledi. Son olarak psikoloik nedenlerle 29 yaşında futbolu bırakan Kongolu futbolcu Fm efsanesi olarak akıllarda kaldı.
Henri Saivet
Fm 2008’in wonderkidlerinden biri olan Henri Saivet, takımına katıp geliştirenin sağ kanadında fırtına gibi esen bir futbolcuydu. Gerçek hayatta kendisinden beklenen potansiyelin oldukça gerisinde kalan Saivet, geçtiğimiz sezon Sivaspor forması giymişti.
Carlos Vela
Bir başka Football Manager wonderkid’i olan Carlos Vela, özellikle Fm’nin 2007-2010 serileri arasında makine gibi bir performansla akıllarda kalmıştı. Gerçek hayatta Arsenal formasıyla dünya yıldızı olması beklense de bir türlü kendisinden beklenilen performansa ulaşamayan Meksikalı futbolcu aradığını ancak MLS’de bulabilmişti.
Bojan Krkic
Lionel Messi’den birkaç sene sonra Barcelona altyapısından çıkınca büyük umutlar beslenen, oynadığı dönemde Barcelona’nın en genç gol atan futbolcusu olan Sırp asıllı İspanyol Bojan Krkic’in Football Manager’da bir wonderkid olmaması kaçınılmazdı. Oyunda büyük gelişim sağlayıp dünyanın sayılı futbolcularından biri olan Bojan için işler gerçekte pek o şekilde olmadı ne yazık ki. Barcelona tarafından Ajax, Milan gibi takımlara kiralanan ancak oralarda kendisini gösteremeyince Barcelona’nın yollarını ayırdığı Bojan, Stoke City formasıyla şansını Premier Lig’de denese de beklentilerin altında kaldı ve Carlos Vela gibi Amerika’nın yolunu tuttu.
Tevfik Köse
Türkiye U-17 takımındaki performansıyla büyük kulüpler dahil birçok takımın dikkatini çeken ancak buralara transfer olamayan Tevfik Köse Football Manager’da gelecek vadeden oyunculardan biriydi. Geliştikçe adeta bir gol makinesine dönen Tevfik, gerçek hayatta umduğunu bulamamış futbolculardan biri. Ankaraspor’da kendisini gösteremedikten sonra sürekli düşüş gösteren Türk oyuncu kariyerini alt liglerde sürdürdü.
Khouma Babacar
Football Manager 11’de wonderkid olarak karşımıza çıkan Babacar, oyunun en çok gelişen futbolcularından biri olmayı başarıyordu. O dönem kendisiyle kupalardan kupalara koşanların aklında yer edinmiş olsa da gerçek hayatta beklentilerin altında kalmış bir futbolcu oldu.
Carlos Fierro
Fm 12’de gol makinelerinden biri olan Meksikalı Carlos Fierro, gerçek hayatta wonderkid sıfatının hakkını verememiş futbolculardan biri. Henüz 25 yaşında olsa da hala Meksika’dan Avrupa’ya transfer olamaması kendisinden beklenilen seviyeye gelemediğini gösteriyor.
Adnan Januzaj
Manchester United altyapısından A takıma çıktığı sezon tüm dikkatleri üstüne çeken ve doğal olarak Football Manager’da wonderkid olan Januzaj, bir dünya yıldızı olarak gelişme gösteriyordu. Ayrıca Türk statüsünde de oynayabiliyor olması nedeniyle özellikle Türk takımlarıyla oynayanlar için büyük avantaj sağlamıştı. Gerçek hayatta hala genç sayılabilecek bir futbolcu olsa da Manchester United’ın yeni süper starı olmaktan oldukça uzakta.
Eder Alvarez Balanta
Fm 14’te karşımıza çıkan Kolombiyalı Eder Balanta, oyunun en iyi stoperlerinden biri olmayı başarıyordu. Ucuz maliyeti nedeniyle kolayca transfer edilip yüksek meblağlara satılabilen oyuncu, herkesin aklında yer edinmeyi başarmıştı. Oyundaki başarısına rağmen gerçek hayatta sakatlıklar nedeniyle beklentileri karşılayamamış başka bir isim.
Vincent Enyeama
Football Manager’da ön plana çıkan kalecilerden biri olan Vincent Enyeama gerçek hayatta da iyi bir kaleci olmasına rağmen Fm serilerinde abartılı bir şekilde iyi bir performans sergiliyordu. Dediğim gibi gerçek hayatında da başarılı bir kariyeri oldu ancak oyundakiyle kıyaslamak mümkün değil.
Guillermo Ochoa
Enyeama’dan sonra bir başka öne çıkan kaleci olan Meksikalı Ochoa, kalesine koyanları pişman etmeyen bir profile sahipti. Gerçek hayatta özellikle 2014 Dünya Kupası’nda dikkatleri üzerine çeken Ochoa ortalama üstü takımlarda oynasa da bir türlü en üst seviyede şans bulamadı.
Gabriel Barbosa
Football Manager 2015’de karşımıza çıkan ve oyunun en iyi forvetlerinden biri haline gelen Gabriel Barbosa gerçek dünyada potansiyeline güvenilerek İnter’e büyük umutlarla transfer olmuştu. Genç oyuncu burada beklentileri karşılayamasa da kiralık olarak döndüğü Brezilya’da hala umut veren bir performans sergiliyor.
Yaya Sanogo
Ülkemizde gerçekleştirilen 2013 U-20 Dünya Kupası’nda tüm dikkatleri üzerine çeken ve Football Manager serilerinde de wonderkid olarak yer alan Fransız futbolcu oyunda oldukça gelişen bir profildi. Gerçek hayatta Arsenal için büyük hayal kırıklığı olan Sanogo, beklentileri karşılayamamış bir başka Fm efsanesi olarak tarihte yerini aldı.
Siz de Football Manager oyunlarında unutamadığınız efsane futbolcuları yorumlarda yazabilirsiniz. Son olarak sitemizdeki diğer Football Manager içeriklerine göz atmayı unutmayın.